Handformer

Beteckningar för handformer skrivs i teckenglosor för att ge bild vilken handform som används. Handformslistan i teckenspråkslexikonet består av 42 handformer. Listan för glosor, bland annat med antalet fingrar som böjs eller sträcks, uppdateras kontinuerligt.
Till handformstabell Handform 

Tecken annoteras med svenska ord i versaler:

Enkel artikulator: FRÅGA (ID-nr 4540)
Dubbel artikulator: TRAFIK (ID-nr 1037)
Tecken med manuellt läge: RÄTT (ID-nr 387)

Varje tecken ska så långt som möjligt annoteras med en unik glosa eller gloskombination (Mesch & Wallin, 2021). Två olika tecken kan beteckna samma begrepp, exempelvis  ’ensam’  som utförs med Pekfinger (ID-nr 2862) och med Tumhand (ID-nr 2360). I sådana fall annoteras de två tecknen med samma glosa men då med en specificerad handform, i detta fall (B) för Tumhand och (L) för Pekfinger med:

ENSAM(B) (ID-nr 2360)
ENSAM(L) (ID-nr 2862)

För att kunna ha en tydlig bild av vilka handformer som används har det utvecklats en lista för handformer, avsedd för glosor. Listan innehåller totalt 42 stycken handformer (2023) och den finns i teckenspråkslexikonet. I listan har det utvecklats ett system som anger vilken roll ett finger/fingrar samt tummen har. Handformsbeteckningarna sammanställs här nedan i en tabell med en beskrivning.

Exempel:
Enkel artikulator: J, 5b
Dubbel artikulator: JJ, 55b

Dubbel artikulator med olika handformer: 5bL (t ex FALLSKÄRM)
Enkel artikulator med manuellt läge: J+5b (t ex SAMHÄLLE)

FEEDBACK